Att starta en egen örtagård: hur går du tillväga?

Låter det inte romantiskt att starta en egen grönsaksträdgård? Tänk på att detta kräver mycket tid och uppmärksamhet – det roliga kan snabbt mattas ut. Å andra sidan är det mycket mer hanterbart att starta en egen örtagård. Örter växer snabbt, är anspråkslösa och är ett roligt tidsfördriv! Läs våra tips: så här blir din örtagård en succé.

Korrigera krukor och behållare
Låt oss börja med grunderna: vilka krukor och brickor väljer du för örtagården? Svaret är att det egentligen inte spelar så stor roll. Medan grödor i en grönsaksträdgård är ganska krävande och kräver mycket utrymme, kan du också starta en örtagård i en vanlig kruka. En stor blomkruka är ett bra alternativ, om du har utrymme att placera den. Du kan till och med placera flera örtväxter bredvid varandra. Placera dem inte direkt mot varandra i marken, utan lämna lite utrymme mellan dem. Se dessutom till att du enkelt kan nå växterna för att vattna eller klippa dem. En blomkruka på stativ är därför ett utmärkt val, eftersom du måste böja lite mindre. Ställ krukorna och brickorna med dina örter på golvet eller på ett bord – det är precis där du har plats i din trädgård.

De bästa örterna för en örtagård
Förutom blomkrukorna behöver du även själva växterna! Vilka är de bästa örterna att plantera i din örtagård? Låt oss säga först: det är bäst att köpa högkvalitativa växter från en trädgårdsspecialist. Så plantera inte örtplantorna från snabbköpet i jorden, för chansen att de överlever är minimal. Dessutom kan du faktiskt välja bland en hel del örter. Örter är föga krävande och kan lätt hålla i veckor eller månader. Våra favoriter är: mynta, oregano, timjan, basilika, gräslök och dill. Ta reda på vilka örter du gillar bäst för att laga mat, lägga i ditt te eller förbereda cocktails till exempel.

Idealisk plats för örter
Platsen är viktig för din örtagård. Kom ihåg detta: de gillar att vara i solljuset. Många örter har medelhavsbakgrund, vilket betyder att de gillar lite värme. Så försök hitta en plats i trädgården eller på balkongen där växterna kan få tillräckligt med solljus. Delskugga är också bra. Lägger du dem i skuggan eller på en plats med mycket vind under större delen av dagen? Då växer de tyvärr inte bra. Var bara försiktig med solljus under extremt varma dagar, eftersom de brännande solstrålarna inte gör växterna glada. Det är bättre att hålla dem skyddade under dessa stunder.

Ta hand om din örtagård
Lägg örtplantorna i lämplig jord för en örtagård. Gödsling är inte nödvändig om du använder dem under en säsong. Se till att du har tillräckligt med vatten: de klarar sig utan dem ett tag, men du vill förhindra uttorkning. Växter glad, du glad!

You Might Also Like

Leave a Reply