Användbarheten av djur i din trädgård: fyra flitiga varelser

Du kan också arbeta mer hållbart i din trädgård, och inte bara genom att återanvända saker, skapa en komposthög eller odla dina egna grönsaker och örter. Rätt hantering av djur är också viktigt för ekosystemet. Det finns alla möjliga saker som flyger och kryper genom din trädgård och många av dessa djur är till stor nytta.

Hållbarhet, även i din trädgård
Strävan efter hållbarhet i ditt hem kan enkelt utvidgas till din trädgård. Där arbetar du också med många enheter som förbrukar nödvändig ström. Det är smart att ta med detta i din kalkyl för ett nytt sätt (grön el?) att förse huset och trädgården med el. Tänk på robotgräsklipparen, elverktyg och trädgårdsbelysning. Det finns mycket att hämta både inomhus och utomhus och det ser man när man jämför energipriser. Men det finns mer att tänka på när du gör din trädgård mer hållbar.

sniglar
Många trädgårdsägare ser “objudna” gäster som skadedjur. (nakna) sniglar, man skulle inte säga det när man ser dem krypa runt på sin fritid och i sin egen takt, men de har en dubbel funktion. Den av asätare (de äter döda löv och döda djur) och den för mat till andra djur. Du håller dem borta från din köksträdgård på ett djurvänligt sätt med koppartejp. Eller med igelkottar.

igelkottar
Om du har igelkottar på din trädgård, vårda dem. De äter också sniglar. Otur för snigeln, men det är så det fungerar i naturen. Tips: du kan till och med aktivt hysa igelkottar i din trädgård via igelkottsskyddet i ditt område. Kontakta dem för att få veta mer om igelkotten som permanent och nyttig trädgårdsbo.

Poolsniglar: flitiga städare
Användbara är också de slående varelserna som har rest som fripassagerare med trädgårdscentrets vattenväxter: poolsnäckorna. Dessa har ett spiralformigt, avsmalnande skal och en svart kropp med relativt stora “kattöron”. De är förtjusta i trådalger. Det är bekvämt, eftersom du absolut inte vill ha den där smutsiga, klibbiga röran i din damm. Poolsniglar gör ett flitigt städteam för detta.

Spindlar
Spindlar är extremt användbara i ditt skjul, garage och trädgård. De är inte skrämmande, förutsatt att du inte bor i Amazonas eller Australien. Faktum är att de ser till att många irriterande varelser (löss, flugor, myggor, kvalster) hamnar i deras nät, och inte på din cheesecake eller i din saft. Rädsla för spindlar? Hitta en, titta på den i fem minuter varje dag, så kommer du naturligtvis att uppskatta den.

You Might Also Like

Leave a Reply